Gedood door afval

/, koeien, Nieuws, Uncategorized/Gedood door afval

Gedood door afval

By |2020-02-28T12:38:54+01:00februari 28th, 2020|Columns, koeien, Nieuws, Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Gedood door afval

Ziehier, de portretgalerij van de pechvogels! Allemaal in één jaar tijd doodziek geworden van zwerfafval in het voer, 4 dieren zijn al door euthanasie verlost uit hun lijden. Ik ben boos en verdrietig om het verlies van onze dieren. En dit gaat niet over een incident,  deze week is er wéér een dier ziek geworden. Daarom deze column, geen leuk onderwerp, maar wel heel belangrijk én actueel.

Onze grond ligt geheel langs de A27, het is een langgerekt stuk grond van wel 2 kilometer lang. Al jaren merken wij dat bij een drukke snelweg ook een overmaat aan afval hoort. Een forse bijdrage aan de kilo’s afval in ons land wordt geleverd door het naast ons land gelegen tankstation met rustplaats. Dat afval vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van onze koeien.

Ik leg het uit. Veel mensen die het tankstation of de rustplaats bezoeken kopen wat lekkers en als het op is mikken ze de verpakkingen achteloos in de berm. Of, nog leuker, gooien ze het afval zover mogelijk over de sloot op ons land, en, als er koeien lopen zijn die het mikpunt. Wat een sport!

Ook belandt er veel zwerfafval in de sloten. En als jaarlijks de sloten worden geschoond komt dat afval, soms verborgen in slib en plantenresten, ook op ons land terecht. Noodgedwongen zijn we parttime vuilnisophalers geworden.

Onze dames Koe hebben een goede smaak en eten echt geen plastic flesje of frisdrankblikje op. Maar het gevaar schuilt in het gemaaide gras, de maaier versnippert het plastic en blik tot vlijmscherpe stukjes. Voor een optimale verwerking en fermentatie hakselt de loonwerker vervolgens ons gras en daardoor versnippert het afval nog meer. De metaaldetector in de hakselaar detecteert niet op plastic en aluminium. Zo raakt onze wintervoorraad ingekuild gras vervuild met kleine scherpe stukjes die de koe ongemerkt mee opeet. In de voormagen van de koe veroorzaken ze wondjes die gaan ontsteken en soms verplaatsen de scherpe stukjes zich door het lijf van de koe naar andere organen en veroorzaken daar meestal dodelijke schade. Genezing, door inkapseling van het scherpe deeltje, komt niet vaak voor. In één jaar tijd is meer dan 10% van onze dieren ziek geworden, twee dieren hebben het tot nu toe overleefd, maar worden nooit meer de oude.

Scherp-in

Scherp-in, zo noemen boeren deze aandoening, is niet zeldzaam, veel boeren worstelen met dit probleem. De oplossing is simpel en ligt bij de consument, zorg dat er geen zwerfafval komt. Hoe moeilijk is dat, gewoon je rommel in een afvalbak doen of meenemen? Hoelang duurt het nog tot mensen beseffen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor een schone en veilige omgeving?

Die verandering komt in elk geval te laat voor Aafje 142, Borgia 67, Maaike 63 en Aafje 150, ze zijn al dood, gedood door afval!