Boerin-Irene-recept: speculaas

//Boerin-Irene-recept: speculaas
Boerin-Irene-recept: speculaas2018-10-29T09:57:26+01:00

Project Description

Boerin-Irene-recept: speculaas

Als het weer in oktober weer wat kouder gaat worden, dan krijg ik al weer trek ik winterse stamppotten en speculaas. Echt lekkere speculaas maak je met een flinke dosis goede speculaaskruiden. Ik koop altijd de speculaaskruiden van Jacob Hooy bij drogisterij Woortman in Utrecht. Dat vind ik de enige goede. En het is een feest om in die mooie oude winkel wat te kopen.

Koop geen koek- en speculaaskruidenmengsel, want dat geeft een heel andere smaak. De meeste merken specerijenmengsels die bij supermarkten te koop zijn vind ik te flauw van smaak. Specerijen mengen in een goede verhouding is een kunst, bij Jacob Hooy hebben ze  een paar honderd jaar ervaring.

Ingrediënten

– 200 gr bloem
– ½ tl zout
– ¾ tl bakpoeder
– 125 gr donkerbruine basterdsuiker
– 13 gr speculaaskruiden (dat is 2 afgestreken eetlepels)
– 150 gr koude roomboter in stukjes
– 1 el melk
– geschaafde amandelen, optioneel
– 1 el melk

Ook nodig:
– houten speculaasvormen
– rijstebloem voor het bestuiven van de vormen
– bakpapier

De bereiding

Doe de bloem, zout, bakpoeder, basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom en roer goed door elkaar. Voeg de boter en de melk toe en kneed er snel en liefst met koele handen een deeg van. Leg de deegbal afgedekt 45 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175˚C (hetelucht).

De grootte van de speculaasvormen bepaalt hoeveel speculaasjes je bakt. Kwast de vormen voor gebruik heel goed in met rijstebloem. Doe je dat niet, dan moet je met een aardappelmesje het deeg uit de vorm krabben, geen leuk werkje. Voor elk speculaasje kwast je de vorm opnieuw in met rijstebloem.

Druk een bolletje deeg gelijkmatig plat in de vorm, keer de vorm en klop er stevig mee op het aanrecht. Als je genoeg rijstebloem hebt gebruikt komt het deegvormpje er makkelijk uit. Maak op deze manier geen speculaasjes als je haast hebt, geheid dat ze niet makkelijk uit de vorm komen en volkomen onherkenbaar zijn als leuk speculaasje. Bij haast rol je het deeg uit tot een dikke lap, bestrijk je die met melk en doe je er amandelschaafsel op (wel even aandrukken met de deegroller). Leg de speculaasjes of de grote plak speculaasdeeg op bakpapier op een bakplaat.

Bak de speculaasjes in 20 tot 25 min. gaar en bruin. Let op het einde van de baktijd goed op, ze worden aan de randen snel zwart en bitter. Dikke speculaas moet wat langer in de oven. Laat de speculaas op een rooster afkoelen.

Uit ervaring weet ik dat als je veel speculaas eet je nogal wat gasvorming in de darmen krijgt, je bent gewaarschuwd.

De grootte van de speculaasvormen bepaalt hoeveel speculaasjes je bakt. Kwast de vormen voor gebruik heel goed in met rijstebloem. Doe je dat niet, dan moet je met een aardappelmesje het deeg uit de vorm krabben, geen leuk werkje. Voor elk speculaasje kwast je de vorm opnieuw in met rijstebloem. Druk een bolletje deeg gelijkmatig plat in de vorm, keer de vorm en klop er stevig mee op het aanrecht. Als je genoeg rijstebloem hebt gebruikt komt het deegvormpje er makkelijk uit. Maak op deze manier geen speculaasjes als je haast hebt, geheid dat ze niet makkelijk uit de vorm komen en volkomen onherkenbaar zijn als leuk speculaasje. Bij haast rol je het deeg uit tot een dikke lap, bestrijk je die met melk en doe je er amandelschaafsel op (wel even aandrukken met de deegroller). Leg de speculaasjes of de grote plak speculaasdeeg op bakpapier op een bakplaat. Bak de speculaasjes in 20 tot 25 min. gaar en bruin. Let op het einde van de baktijd goed op, ze worden aan de randen snel zwart en bitter. Dikke speculaas moet wat langer in de oven. Laat de speculaas op een rooster afkoelen.

Uit ervaring weet ik dat als je veel speculaas eet je nogal wat gasvorming in de darmen krijgt, je bent gewaarschuwd.