Boerin-Irene-recept: appeltaart

//Boerin-Irene-recept: appeltaart
Boerin-Irene-recept: appeltaart2018-10-29T10:01:11+01:00

Project Description

Appeltaart is lekker in alle seizoenen en met een paar appelbomen op het erf heb ik appels in overvloed. Ik heb talloze varianten gemaakt, dit recept maak ik vaak omdat er nog een lekker laagje onder de appels zit. Het recept is voor een springvorm van 24 cm doorsnee. De baktijd is lang, zo wordt de appelvulling goed gaar en smeuïg.

De ingrediënten

Deeg:
– 250 gr bloem
– 175 gr koude roomboter in blokjes
– 125 gr witte basterdsuiker
– ½ tl zout
– 1 zakje vanillesuiker

Vulling:
– 1 kg Goudreinetten, of als u die niet kunt kopen Jonagold appels
– 50 gr kristalsuiker (of iets meer als de appels erg zuur zijn)
– ½ tl gemalen kaneel
– 2 afgestreken el custardpoeder
– 150 gr amandelspijs
– 1 ei

Kruimeldeeg:
– 10 gepelde walnoten in kleine stukjes
– 2 el basterdsuiker

De bereiding

Vet de springvorm in en bestuif met bloem, klop het overtollige meel er uit. Verwarm de oven voor tot 175˚C (hetelucht).

Doe de bloem, basterdsuiker, zout, vanillesuiker en boterblokjes in een kom, meng er een stevig deeg van en zet dat afgedekt weg in de koelkast.

Schil de appels, snijd ze in vieren en haal de klokhuizen er uit. Snijd de appelpartjes in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Doe de appelblokjes in een ruime schaal en voeg de suiker, kaneel en het custardpoeder toe. Meng goed zodat alle blokjes bedekt zijn met het mengsel.

Snijd de amandelspijs in plakjes boven een schaal en voeg het ei toe. Prak met een vork tot het een dikke klontvrije massa is.

Rol het deeg uit tot een lap die iets groter is dan de springvorm en plaats de deeglap voorzichtig in de springvorm en druk het deeg goed in de rand aan. Met een mesje kun je het overhangende deeg netjes wegsnijden. Dit restje deeg is voor de kruimellaag die straks op de appels gaat.

Verdeel de amandelspijs over de deegbodem en lepel daarna de appels er op. Als er een beetje vocht in de schaal is achtergebleven mag dat ook over de appelstukjes gegoten worden. Druk met de achterkant van een lepel de appelblokjes wat aan en maak de bovenkant glad.

Nu weet je hoe hoog de deegrand moet zijn en kun je met je vingers het deeg dat boven de appels uitsteekt wat terugdrukken langs de springvormwand. De rand wordt zo wat steviger en de taartpunten blijven mooier na het snijden.

Voeg de walnootstukjes en de basterdsuiker aan het overgebleven deeg toe en maak er een kruimeldeeg van en zet weg in de koelkast.

Bak de taart 60 min. in het midden van de oven, verlaag dan de oventemperatuur naar 150˚C. Neem de taart even uit de oven en doe het kruimeldeeg erop. Nu moet de taart nog eens 45 tot 60 min. bakken. Als de bovenkant te bruin wordt leg er dan een stukje aluminiumfolie op.

Test of de taart goed gaar is door in het midden een stukje appel onder de kruimellaag uit te halen en te proeven. Goudreinetten zullen, omdat het moesappels zijn, dan zeker zacht zijn. Eet de taart lauwwarm of koud. De taart is goed in te vriezen.