Loading...

Een historische boerderij

/Een historische boerderij
Een historische boerderij2018-10-29T09:25:33+01:00

Een historische boerderij

Ongeveer halverwege de 19e eeuw is onze boerderij gebouwd. Het was toen een pachtboerderij in eigendom van de familie Grothe van Schellach.

Voor een pachtboerderij is hij best luxe gebouwd, met een pannendak met sierrand op het woongedeelte. Op de aangebouwde deel lag vroeger riet, want anders dan nu, was dat veel goedkoper. Ook de vorm van het dak is voor deze streek wel bijzonder, het is een mansarde dak, ook wel gebroken kap genoemd. Anders dan bij een puntdak geeft een gebroken kap zeeën van ruimte op zolder. Gert-Jan heeft er als kind leren fietsen! Lang geleden werd hier ook kaas gemaakt. In de grote diepe kelder onder de opkamer zitten nog pekelbakken.

In 1978 heeft Gert-Jans vader de boerderij gekocht. Er is hier altijd melkvee gehouden.  In dat zelfde jaar vertrokken de koeien van de deel naar een nieuwgebouwde moderne ligboxenstal. Deze stal gebruiken we nog steeds en in 2007 hebben we er nog een stuk aan laten bouwen.

De foto’s van de boerderij

Op de oude foto die voor het woonhuis is genomen staan Gert-Jans vader (tweede van rechts), zijn ooms en tantes en Oma. Dat is de struise dame in het midden. Zijn opa was toen al overleden.

De andere foto is gemaakt in 1925 in onze weilanden. Daar zitten een paar familieleden koeien te melken. Helemaal links op de foto staat een schuurtje. Dat moet degelijk gebouwd zijn, want het staat er nog steeds! Gert-Jan moet er zo nu en dan wel wat onderhoud aan verrichten, maar de basis doorstaat de tand des tijds goed.