Gortdroog

//Gortdroog

Gortdroog

2018-10-31T11:57:22+01:00

Het is zomer, en wat voor een zomer. Tot nu toe is het gortdroog en woestijnheet. De meteorologen roepen al dat deze zomer die roemruchte van 1976 wel eens kon gaan overtreffen. Liever niet alsjeblieft.

Na het veel te koude voorjaar dachten we dat we de meeste problemen wel hadden gehad. Begin juni was de temperatuur aangenaam en er viel voldoende regen op zijn tijd. Groeizaam weertje, ik had dat graag zo de hele zomer gehad. En toen ging de kraan daarboven dicht, de laatste regen viel op … juni. Op een speciale graslandkalender houden we bij waar de koeien weiden en welke percelen we maaien, en in het kolommetje neerslag noteren we de millimeters die gevallen zijn. Die kolom hoeven we al weken niet in te vullen.

Het grasland is dor en bruin. Er is niks te grazen voor onze dames. We voeren ze al weken volledig winterrantsoen in de stal. Alleen om de benen te strekken gaan ze naar buiten. En als het ’s middags verzengend heet is, wandelen ze terug naar de koelere stal. Het geïsoleerde dak maakt dat het daar aangenamer is dan buiten. En alles wat open kan staat open om maar een beetje trek in de stal te houden.

Vorig jaar hebben we meer gras kunnen oogsten dan we nodig hadden en dat is nu onze redding. We hebben nog een voorraad prachtig kuilgras en de dames Koe zijn daar dik tevreden mee. De melktank zit nog net zo vol als anders. So far, so good, zal je zeggen. Even doorbijten en dan gaat het wel weer.

Dat dorre grasland wordt als er regen komt wel weer een keer groen, zeker. Maar wanneer? We lopen één, misschien wel twee snedes gras mis. En juist in deze maanden moeten we veel wintervoer opslaan.

En dan die arme maisakker. De planten staan, met opgekrulde blaadjes tegen het verdampen, te snakken naar regen. Als de droogte nog lang aanhoudt wordt het vochttekort ze noodlottig. Zover is het nog niet, maar we weten nu al dat als er wat te oogsten valt het veel minder dan andere jaren zal zijn.

De koeien vinden dit weer maar niets, veel te warm. Koeien krijgen bij temperaturen boven de 20˚C hittestress. Ik ook trouwens. Doorwerken, ijsjes eten en hopen op betere, nattere tijden, dat is wat we nu doen.