Geef me nog een drupje

//Geef me nog een drupje

Geef me nog een drupje

By |2019-03-19T16:05:38+01:00maart 19th, 2019|Columns|0 Comments

Terwijl ik deze column schrijf slaat de regen tegen de ramen en staan de plassen op het erf. Laat het maar regenen, we hebben het hard nodig. Na de hete droge zomer van 2018 is het neerslagtekort niet lang niet aangevuld. En ik moet steeds denken aan een ouderwets liedje dat mijn vader vroeger wel eens zong: ‘Geef me nog een drupje’. Dat liedje ging trouwens niet over regenwater, maar over een sterker drankje…

Het is begin maart en na een paar weken van prachtig en droog lenteweer is het nu bar en boos. Het is koud en nat, regen en hagel wisselen elkaar af. De wind heeft zo nu en dan stormkracht. Maart roert nu écht zijn staart. In tegenstelling tot veel mensen vinden Gert-Jan en ik dit natte weer helemaal niet erg. Alle regen die nu valt geeft ons een betere kans op een goede gras- en maisoogst.

Dit is weer de tijd van het jaar waarop de mest voor het eerst op het land wordt gebracht. De rijke mest die onze dames Koe een winter lang geproduceerd hebben wacht in de mestkelders onder de stal tot het tijd is om zijn vruchtbare werk te doen op het land. Andere jaren moesten we vaak wachten, soms láng wachten, tot er een drogere periode aanbrak om de mest uit te kunnen laten rijden. Maar dit jaar niet, de neerslag die er nu valt zakt vlot in de grond weg en zo behoudt de grond zijn draagkracht voor zware machines.

Aan het eind van de tropische droge zomer van vorig jaar had Nederland een neerslagtekort van ongeveer 300 millimeter, heel uitzonderlijk. Dat tekort is inmiddels wat minder geworden, maar zeker niet opgelost. Het grondwaterpeil is op veel plaatsen nog veel te laag voor de tijd van het jaar. Zeker op hoger gelegen zandgronden kan dat grote problemen gaan geven in het komende groeiseizoen. Ook in Groenekan zitten we op zandgrond en het grondwaterpeil is hier nog steeds te laag. De waterschappen proberen zoveel mogelijk water in de sloten te houden, dat is uitzonderlijk omdat ze in het voorjaar meestal druk doende zijn zoveel mogelijk water uit het gebied te krijgen.

Morgenochtend start het seizoen van bemesten en oogsten weer op onze boerderij. De loonwerker komt vele kuubs voedselrijke mest op ons land uitrijden. Dan kan de graszode weer uitbundig groeien en frisgroen de blije en snoepgrage koeien verwelkomen met zoet en mals gras in april.

Zo wordt de mest mooi regelmatig verdeeld, elke baan die de mestinjecteur maakt brengt 60 sporen mest in het grasland.

About the Author:

Leave A Comment