De wei in

//De wei in

De wei in

By |2018-10-31T11:57:39+01:00april 8th, 2018|Columns|0 Comments

Het voorjaar is écht begonnen als de koeien weer de wei in mogen. Dit moment  is niet alleen voor de koeien, maar ook voor de boer een mooie gebeurtenis.

De zoete geur van groeiend  gras zweeft de stal binnen. De gevoelige koeienneuzen hebben het geroken en dat zorgt voor lentekriebels in hun kop. Tijd voor actie, wij weten dat ook. We gaan de hekken openen en de stekker van het schrikdraadapparaat in het stopcontact doen. Voor het eerst dit jaar tikt de stroom weer door de afrasteringen.

De koeien komen met een verwachtingsvolle blik en gespitste oren overeind. Ze kijken allemaal naar de grote deuren van de stal. In koor loeien de dames vol verwachting, ze moedigen ons aan om zo snel mogelijk de deuren te openen. Als het gerammel van de metalen hekken is weggestorven, gooien we de deuren  open en springen we aan de kant om het vege lijf te redden. Daar komen ze aan, hun opgewonden geloei is inmiddels oorverdovend, en de koeien denderen als een lawine naar buiten.

De hele koppel mag hollen, snuiven en rollen in het jonge gras. Zover als ze kunnen kijken zien ze heerlijk gras, klaar om afgegraasd te worden.  Al die sensaties zijn te groot om er rustig en bezadigd bij te blijven. Dames op leeftijd hollen met swingende uiers als jonge meiden rond. Alle koeien hebben de voorjaarskolder in de kop.

De winter was een knusse tijd in de behaaglijke stal. De dagen waren gevuld met  bergen smakelijk kuilvoer wegmalen, dommelen,  mijmeren over niets bijzonders en twee keer per dag een wandelingetje naar de melkput maken.

Alle winterse gezapigheid is nu voorbij, er is een compleet andere tijd aangebroken. De weideperiode van nu tot oktober lijkt eindeloos, bijna 200 dagen van buitenleven liggen in het verschiet. Elke dag de wei in, op zoek naar de lekkerste grassprieten, en dan, met de ogen dicht, liggend in het gras, uitbuiken en melk maken. De zon is warm, een zoel windje kietelt hun rug. En ’s avonds gaan ze weer terug naar de stal, de dag herkauwen. Morgen weer.

About the Author: